Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2018 11:51 - Какво е реклама?
Автор: stotzen Категория: Бизнес   
Прочетен: 227 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.07.2018 12:06


  От латински reclamo-букв. «викам»; ad-vert-o – «въртя, насочвам към»; убеждаваща маркeтингова комуникация, чрез която се представят нелично стоки, услуги, идеи, която е заплащана от установен рекламодател и се разполагана в различни медии.

Цели:  създаване на имидж и предпочитания към даден продукт;  привличане на нови потребители; повишаване лоялността на съществуващите потребители; стимулиране към по-активно използване на стоката.

 Техники:  комуникативни стратегии и тактики.

Реклама е:  популяризиране;  привличане на публично внимание към продукт, услуга или компания;  чрез платени съобщения;  за да се предизвика възприятие и да се повиши желанието за потребление.

История на рекламата: В древни времена – предавана “от уста на уста”;  Рекламни съобщения за гладиаторски битки – в руините на Помпей;  Египет – папируси за продажби и “плакати” по стените;  Рекламни папируси – в Египет, Гърция и Рим;  В Азия, Африка и Южна Америка – стенни рисунки с комерсиална цел – древна форма на реклама;  Стенни рисунки в Индия – 4000 г. преди Хр. ; 15-16 век – печатарство – рекламни листовки;  17-ти век – Англия – първите реклами в седмичните вестници - предимно за реклама на книги (доходоносни) и лекарства (епидемична обстановка в Европа); Шарлатанство в рекламата – сериозен проблем, който налага контрол върху съдържанието – високи такси върху рекламните листовки прекъсват този вид реклама; 19-ти век - потребност от развитие на рекламата с темповете на прoизводството; Америка – малки съобщения във вестниците за стоки - успех на този вид реклама и увеличаване на поръчките за доставки по пощата; 1848г. Филаделфия – първата рекламна агенция на Уолни Палмър;  В началото агенциите са само посредници, запълващи място във вестниците; От 20-ти век започват да обръщат внимание на съдържанието и да носят отговорност; През 60-те години на 20 в. – визуална  реклама. За да се асоциира марка с определена идея в текстов, аудио или визуален вариант се въвежда неповторим «лозунг»=слоуган (slogan).

Същност и значение на рекламата: Реклама е всяка платена форма на неперсонифицирана промоция на идеи, продукти или услуги от идентифициран спонсор или накратко – послание до клиента. (Американската асоциация за маркетинг), или Разпространяване на информация с цел придвижване на стоките на определен продавач, без неговото непосредствено участие, но за негова сметка. «Рекламата е умножено умение да се продава. Тя призовава към хиляди, докато продавачът разговаря с един». (Клод Хопкинс).

Рекламата е комуникация, чието въздействие се оценява с търговски резултати.  Създава нови пазари:  пробужда интерес към нови стоки; информира за различни аспекти на приложението им; динамизира връзката «производител –търговец – купувач»; тушира неблагоприятни циклични фактории; Намалява разходите и ускорява оборота: Разширяването на пазара предизвиква   масово производство; Стабилен обем и  снижаване себестойността на продукта; Намаляване разходите по обръщението чрез ускоряване на  продажбите и от там, ускоряване оборота на капитала;  Намалява ценовата конкуренция;  Има противоконкурентен ефект - като усилвате внедряването на вашата собствена марка, вие  отслабвате внедряването на конкурентните марки; Стимулира подобряването на стоката;  Оптимизира жизнения цикъл на стоката;  Въвежда продукта на пазара; Поддържа продукта като стабилизира и разширява търсенето; Напомня печелившите качества на стоката, като поддържа лоялността на клиентите.

Затова рекламата е душата на търговията! Corect-if.blogspot.com

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stotzen
Категория: Туризъм
Прочетен: 466298
Постинги: 803
Коментари: 77
Гласове: 258
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930