Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2017 08:40 - Долу Ръцете От Граничар Михаил Цонков
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 658 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Бившият граничен полицай Михаил Цонков е заплашен от екстрадиране в Турция. В южната ни съседка срещу почетния гражданин на Бургас се готви процес за това, че е изпълнил служебния си дълг и през 2008 г. защити границата ни от бракониери. На 09.02.2017 г. Михаил Цонков се яви в Бургаския окръжен съд, където му бе връчена призовка. Според нея на 21 март Цонков трябва да получи обвинителен акт от Тежкия наказателен съд в Къркларели. Той е призован заедно със своите двама колеги - Живко Петков и Николай Тошков, като срещу тях са повдигнати четири различни обвинения. Интересното е, че призовката е и срещу Районна прокуратура - Бургас.
"Шокиран съм. Нямам думи. Не знам какво да кажа. Ще се борим", заяви Михаил Цонков на излизане от Съдебната палата в Бургас.
На 17 април 2008 г. при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното оръжие на граничен полицай Михаил Цонков е произведен изстрел, причинил смъртта на единия от рибарите. Цонков и двама негови колеги са имали заповед да задържат чуждата гемия.
При опит да спрат плавателния съд обаче, тримата срещнали яростна съпротива от страна на турците. Те не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Вместо това бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи.
Започнал ръкопашен бой, при боричкането един от турците се опитал да избие пистолета от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при падането им служебният "Скорпион" гръмнал само веднъж. Изстрелът обаче се оказал фатален за Ерджан Ялчън, който почина на път за бургаската болница.
Вместо да подкрепи смелия граничен полицай, тогавашното правителство на тройната коалиция БСП- НДСВ- ДПС опита да го пожертва, за да угоди на Турция. Военна прокуратура повдига обвинение срещу Михаил Цонков в „причиняване на смърт по непредпазливост" и за него и семейството му започва истинско ходене по мъките. По същото време Мишо става баща за първи път, но логично- не може да се зарадва истински. По инициатива на СКАТ и НФСБ бе организирана общоградска подписка и кампания в подкрепа на Цонков, в която участие взимат стотици хиляди. Тогавашния шеф на Общинския съвет Валери Симеонов предлага тримата герои за почетни граждани на Бургас и решението е прието/24.07.2008/. В патриотична кампания и проведените митинги, участие взима и бащата на Мишо- Пенчо Цонков.
Делото е връщано два пъти, проведени са два следствени експеримента край Царево, които изясниха как точно се е стигнало до фаталния изстрел.
До щастлива развръзка се стига едва на 26 ноември 2009 г. Тогава, въпреки опитите за вмешателство в съдебната ни система от страна на Анкара, Военно-апелативният съд отменя определението на Сливенски военен съд и отхвърля постановлението на прокуратурата за прекратяване на наказателното производство, обявено още в края на 2008 г.
Сега, близо 9 години по-късно Турция отново се опитва да съживи случая и посяга към един истински българин, който е рискувал собствения си живот, за да защити границата ни. С днешна дата той не работи в системата на МВР. Изкарва си прехраната като частен охранител и треньор и съдия по силови спортове. Той обаче винаги ще си остане нашия безстрашен и можещ български граничар! Нека пак НФСБ, СКАТ и всички будни и родолюбиви българи бъдем отново заедно срещу несправедливостта!

Фейсбук











Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1748048
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031