Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2017 18:48 - Аксесоарите за вино
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2515 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 10.02.2019 19:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Виното пръсъства на трапезата на човека още от античността. В някои европейски страни като Франция, Италия, Испания, Португалия към него има специално отношение. То е част от тяхната култура. Професията сомелиер се е родила именно във Франция. България също се причислява към страните, в които се произвежда и консумира много вино. Ако обаче сте истински любител и ценител на добрите вина, за това не е достатъчно да разполагате само с бутилка и чаши, за да можете да се насладите на любимото питие. За целта са нужни някои важни аксесоари за вино. По света се предлага огромно разнообразие от такива аксесоари. Редица известни марки са се специализирали в тяхното предлагане. Естествено, най-голямо е разнообразието от чаши. Дори специализирани компании като австрийската Riedel предлагат чаши с различни форми за всеки отделен вид вино. Според нейната теория дадено вино най-добре се усеща в предлаганата от тази компания чаша. Не е нужно да имате огромна колекция от чаши за вино. Достатъчно е да се знае, че белите вина се поднасят в по-малки винени чаши, а червените в по-големи. Розето е в средни по размер, а десертните вина като портвайн се поднасят в най-малките винени чаши. Колкото до шампанското, за него има два вида чаши: висока тясна (flute) и широка (saucer). При разливането на вино в чашите е хубаво да се знае, че е правилно предварително бутилката да се прелее в декантер, гарафа или поне кана. Това е задължително за червеното вино, за да може то да подиша преди консумация. Важно е да разполагате с по-качествен тирбушон, който да не натрошава и къса корковата тапа в бутилката. Няма нищо по-неприятно от парченца корк в чашата. Не е нужно тирбушонът да е дизайнерски, а само надежден с дълъг и здрав свредел. Ако в бутилката остане малко вино, макар това да е рядкост за България, може въздухът от бутилката да се изтегли със специална тапа помпа, за да не се окислява виното. Ползват се различни видове тапи за вино и за шампанско. Отварачките за бутилки шампанско също са малко по-различни. За тях се предлага и фолиорезачка. Бутилката за шампанско обикновено се сервира с шампаниера, пълна с лед, докато за бутилки с бяло вино е достатъчен и охладител. По-запалените любители се снабдяват и с термометър за вино, за да го пият с препоръчителна температура. Ако виното се налива направо от бутилка, може да се използва поставка. Пазарът предлага също капкоуловители и пръстени за гърлото, за да не се накапе покривката на масата. Ако желаете да съхранявате повече бутилки вино у дома, е добре да се снабдите с подходящ стелаж за вино, на който да нареждате бутилките в хоризонтално положение. Помещението задължително трябва да е сухо и хладно като например килер и маза. За съхранение на виното вече има и специален уред за кухня, наречен wine cooler или охладител само за вино.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image



Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4135087
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22125