Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2019 06:00 - 10 от най-добрите съвети на Ошо
Автор: lvm Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 445 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 13.10.2019 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

Учението на Ошо може да се представи като хаотична мозайка, сглобена от елементи на будизма, йогата, даосизма, гръцката философия, софизма, европейската психология, тибетските традиции, христианството, дзен, тантризма и много други духовни течения, преплетени с негови собствени възгледи. Самият Ошо казваше, че той няма система, защото системите изначално са мъртви, а живите течения постоянно претърпяват промени и се съвършенстват.

В това, сигурно е главното предимство на учението му - то не дава готови бистри отговори на всички въпроси, а само предоставя богата основа, която изначално дава добър старт за търсене на пътя си и формирането на собствени умозаключения.

1. Хората приемат всичко толкова сериозно, че то става тежест за тях. Учете се да се смеете повече. Според мен смехът също толкова свят като молитвата.

2. Всяко действие води до незабавен резултат. Бъдете внимателни и наблюдавайте. Зрелият човек е този, който е намерил себе си, който е определил, какво за него е правилно и неправилно, добро или лошо. Той е направил това сам и има огромно предимство пред тези, които нямат собствено мнение.

3. Всички сме уникални. Никой няма право да казва, какво е правилно, а какво неправилно. Животът е експеримент, по време на който  ние определяме тези променливи понятия всеки ден. Често, може би ще направите нещо неправилно, но точно благодарение на това ще извлечете голяма полза. 

4. Има моменти, когато Бог идва и чука на вашата врата. Това може да се случи по милион начини - чрез жена, мъж, дете, любовта, цвете, залез или изгрев... Бъдете открити за да чуете това. 

5. Стремежът да бъдеш необикновен е обикновено желание. А да се отпуснеш и да бъдеш обикновен - действително необикновено.

6. Животът е поредица от тайни и загадки. Не може да се предвиди или предскаже. Но винаги има хора, които би задоволил живот без тайни - заедно с тях биха си отишли страхът, съмненията и тревогите. 

7. За начало чуйте самите себе си. Научете се да получавате удоволствие от компанията на самия себе си. Станете толкова щастливи, че вече да не ви безпокои дали ще дойде някой при вас или не. Вие вече сте пълни. Не чакате с трепет, дали ще почука някой на вратата ви. Вие вече сте вкъщи. Ако някой дойде - това е прекрасно. Ако не- също е добре. Само с това отношение може да започвате отношения. 

8. Ако си богат, не мисли за това, ако си беден - не приемай бедността си насериозно. Ако си способен да живееш в свят, помнейки за това, че светът е само спектакъл, ще бъдеш свободен, няма да те докоснат страданията. Страданията произхождат само от сериозното  отношение към живота. Започни да се отнасяш към живота като към игра, радвай му се. 

9. Смелостта е движение към неизвестността, въпреки всички страхове. Смелостта не е отсъствие на страх. Безстрашието се случва, когато ставате все по-смели. Но в началото разликата  между страхливеца и смелчака не е голяма. Единствената разлика е в това, че страхливецът слуша страховете си и ги следва, а смелчака ги оставя на страна и се движи напред. 

10. Вие се променяте всеки момент. Вие сте като реката. Днес тя тече в една посока и климат. Утре - в друга. Нито веднъж не съм виждал едно и също лице два пъти. Всичко се променя. Нищо не стои на място. Но за да виждаме, са нужни проницателни очи. Иначе се пуска прах в очите и  всичко става старо, изглежда, че всичко вече се е случвало.

 

Слушайте съзнателно. Пробудете себе си. Отворете си очите. Събудете се. Слушайте отново. 



https://blagopoluchieto.blogspot.com/




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lvm
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 942191
Постинги: 976
Коментари: 85
Гласове: 1963