Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2016 19:02 - Що е то матрица ?
Автор: dedenze Категория: Технологии   
Прочетен: 5042 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 10.02.2016 23:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
            Младите си мислят, че това е приказната измишльотина на американската киноиндустрия. Математиците придават друг смисъл чрез матричното смятане на линейни уравнения. Но много преди тези по-нови неща, матрицата е нещо за размножаване на еднотипни изделия - калъп, форма. Тя стои в основата на съвременното производство и получи огромно развитие с изобретяването на термопластите. Публикувам постинга, защото развитието на тази техника определя нивото и постиженията на всяка нация и държава, културата и бита ! Днес, когато се унищожи българската промишленост, отпада  и нуждата от техническа грамотност и училища с подобна практическа насоченост! В близко време, при тази управляваща, политическа класа, е напълно възможно учениците и студентите да ходят в други държави, за да се запознаят с промишлените производства и технологии.

imageimage
image

            Общо казано матриците са изделия в които се отлива , пресова и формира нещо със сложна пространствена конфигурация, като започнем от метали, смоли, полимери... и стигнем до хранителните продукти ! Днес живота и производството са немислими без тях и многообразието им е огромно ! Изготвянето на матрица е трудно и се смята за висш пилотаж на механиката ! Изработката трябва да се съобрази с много неща : износоустойчивост; точност; работна температура; корозионна устойчивост; гладкост; механично натоварване; неслепваща се повърхност; работно налягане; степени на отваряне и затваряне; зареждане и пр.... По сложните изделия изискват матрици с две, три и повече степени на отваряне и затваряне, което в повечето случаи се извършва с хидравлични системи ! Колкото е по -голям размера на детайла, толкова е по- сложна матрицата, за да разберете това термопластите се шприцват в нея разтопени и под налягане 50 - 60 атм, което означава, че всеки квадратен сантиметър от работната повърхност на матрицата е натоварен с 50 -60 кг./ см 2 . Просто казано, за шприцването на една кофа с диаметър 30 см. и височина 30 см., цилиндричната повърхност на матрицата , трябва да издържи натоварване повече от 127 тона ! Сега да включим гладкостта на матрицата, надписите, орнаментите, които в повечето случаи трябва да бъдат огледални и да издържат милиони отливки ! Тук е най- голямото, технологично състезание използуват се копирни, ерозийни машини, галванопластика , полиране, химическо полиране, специални покрития ... Навремето запада изпреварваше значително в това отношение, соц. лагера наблягаше на дълготрайността на изделието ! Тогава израза „сделано в СССР” (направено в СССР) се перефразираше в „сдялано в СССР”. Паралелно със състезанието в качеството на матриците и машините се работи и по материалите за конкретните изделия, добавят се вещества против залепване, за разливност, повърхностно активни и пр...
imageimage
image

           Не трябва да се забравя, че в НРБ екипа на академик Балевски създаде метод и машини за леене на алуминий под налягане, който се ползува по света и до днес ! Днес в България, почти всичко се внася, трудно може някой да направи качествена матрица, поръчват се на запад при доста висока цена. Подобно е положението с производството на качествени, гранулирани термопласти, които също се внасят....




Гласувай:
7



1. zaw12929 - Всяка техническа мисъл в България се изкоренява...
10.02.2016 19:59
В семейството ни имаше матричар, защото конструирането и изработването на матрици е израз на най висок професионализъм, но днес и него го няма, а и чужди "инвеститори" едни машини изнесоха- други пратиха на скрап, за да нямаме индустрия...
Техникумите- "реформираха" в общообразователни училища, премахнаха всякакви кръжоци, където децата от малки се запознаваха с техническите специалности
Днес не се обучават у нас машинни инженери ....
цитирай
2. dedenze - Имам усещането, че не само техническата, а всяка мисъл се изкоренява zaw12929 !
10.02.2016 21:12
С училищата опростачването е пълно ! Това се изисква от неолиберализма и евроатлантизма, а нашите глупендери изпълняват безусловно !
цитирай
3. kvg55 - След завършването на института ...
10.02.2016 21:42
След завършването на института започнах работа в инструментален завод, където се произвеждаха и матрици. Демокрацията го затвори, а кадрите се разпиляха.
цитирай
4. dedenze - ""Демокрацията" унищожи почти всичко безнаказано kvg55 !
10.02.2016 22:42
При това не построи НИЩО, тъжно, трагично, ужасяващо ! Кадрите, създавани с народни пари, лищшения и много труд днес обслужват други държави, работят за техния напредък и просперитет !
цитирай
5. hardwareaddicted - новите технологии искат много пари - не става на малък пазар като нашият
11.02.2016 11:26
За да се направи качествено производство на матрици трябват сериозни инвестиции в компютри, кад продукти, модерни машини за обработка на металите, които струват милиони. На Българският малък пазар няма как да се върнат тези пари, затова и не е толкова добре развито това производство, а и Китайците отдавна изядоха този пазар.
В съседна Турция има сериозно производство и въпреки това Турски фирми правят много от инструментите си в Китай.
цитирай
6. dedenze - Да hardwareaddicted нужни са средства !
11.02.2016 11:38
Но е нужна и държавна политика ! Получава се странен парадокс, ние уж имаме вече необятен пазар във всички страни на ЕС, а не ставаме за него, защото сме си унищожили всички, включително и читавите производствата !?
цитирай
7. hardwareaddicted - с политика нищо не става
11.02.2016 11:55
държавата трябва да я забравим вече, доказала е хилядократно, че където и да се намеси не помага а само пречи
а за да се излезе на необятният пазар на ЕС трябват качествени продукти на разумна цена, а това няма как да стане без солидни инвестиции, има вече Български фирми които са конкурентни и продават в ЕС, но това няма как да стане изведнъж
а тези старите производства които са се затрили не ги съжалявайте въобще, разбирам сантимента ви, но нещата се развиват толкова динамично, че нещо което е било на върха преди 20-30 г вече е тотално неконкурентно способно :)
все едно да съжалявате за производството на полупроводници в Ботевград преди 50 г. тогава да направиш фабрика е трябвало $300 000 и технологията е била 1 um сега да направиш модерно производство трябват $6 000 000 000 и технологията е 0.014 um т.е. 100 пъти по-прецизно производство и 20 000 пъти по-скъпи машини, кому е нужно да прави CMOS схеми които китайците продават по 0.02 лв
цитирай
8. dedenze - Тук може много да поспорим !
11.02.2016 12:16
Вие приемате за база соц. тоталитарната държава и премате неолиберализма за верен път след нея ! За съжаление този път е грешен защото бедния, български частник поставен в условията на конкуренция и монополен пазар не може да направи почти нищо значимо ! Затова 26 години ВТБ е отрицателен ! В Германия държавното участие в икономиката е над 50% и държавата не пречи, пречи само в България !? Това е световна тенденция и се нарича държавен капитализъм, Китай е показателен за това също !
цитирай
9. hardwareaddicted - Откъде са тези данни за Германия? ...
11.02.2016 13:04
Откъде са тези данни за Германия?
Кратка справка показва че там държавни са железниците, няколко застрахователни компании и няколко банки, както и участието им в ербъс и няколко международни телекомуникационни компании, единственото им участие във фирма с реално производство е 20% дял във Фолксваген. Като абсолютна сума е значителна, но като процент от икономиката не е голям.
А информацията ви за бедният български частник е малко наивна, 4 момчета, които направиха фирма Телерик за 8 години я развиха така, че дойде чужд инвеститор и ги купи са сума два пъти по-голяма от сумата дадена за БТК, която имаше сгради във всяко по-голямо населено място в България. Така че който може го може и създава продукт, който е конкурентноспособен и се продава навсякъде. Проблемът ни е че тук тези които наистина могат (а не тези които само си мислят че могат) са все още малко. Без добро образование нищо не става. Трябва и инициативност, която не се учи в училище.
За Китай по-добре да не коментираме, там няма капитализъм а феодално-робовладелски строй, партийни функционери притежават бизнеса, корупция навсякъде. Въобще не е добре да се дава за пример :) там нямаш свободата дори дете да направиш без партията да ти разреши, не знам дали някой доброволно би отишъл да работи в такава държава.
цитирай
10. dedenze - Живота си върви и български постижения има, но са крайно недостатъчни !
11.02.2016 13:17
Ето от къде са данните, но има и много други източници :
http://geopolitica/spisanie-geopolitika-broi-6-2012/1351-golyamoto-zavrashtane-na-darzhavniya-kapitalizam
При неолиберализъм не е възможно добро и истинно образование, защото там има подмяна на обективни истини за политически цели ( турско робство - мирно съжителстване ....) !!!
цитирай
11. hardwareaddicted - При цялото ми уважение към авторът ...
11.02.2016 14:25
При цялото ми уважение към авторът на тази статия Д-р Владимир КОНДРАТИЕВ (който и да е той) статия в интернет не може да е надежден източник, вижте в раздел хоби статията за извънземният кораб който се снижил към земята:
http://zahariada.blog/hobi/2016/02/06/sniji-se-boen-izvynzemen-korab-unikalno-video-vijte-vsichko-.1427952
но това не е повод да я цитираме като достоверен източник :)

Официалните препратки към статията сочат, че от 500-те най-големи корпорации 67 били държавни през 2005, а през 2011 станали 107, което показва че дори след този "ръст" все още 80% от най-големите корпорации са частни, и не случайно!

Къде може да се получи най-добро образование, къде са най-престижните университети? САЩ и Англия, страни далеч от държавна намеса в образованието.
цитирай
12. dedenze - Платено и то най- добро образование може да получиш и в къщи стига да имаш съответните пари !
11.02.2016 15:06
Това са данни които са публични, ако вие нямате достъп или не владеете езици е друг въпрос, не че аз съм експерт ! В България тази информация се потулва защото целия избран път още от 7-то ВНС е ГРЕШЕН ! Партийна представителна мафиотска демокрация , държавна собственост която не е неприкосновена, тотална фалшива приватизация - грабеж и неолиберален път на развитие изискван от САЩ и ЕС....!? В САЩ в момента вървят одържавяващи процеси за трилиони долари - банки, концерни и пр.... ! Вие коя информация приемате за достоверна, ако е свързана с българска политическа партия (която и да е) сте в пълно заблуждение ! Само Атака дава 70 % от истината, но те се давят в националсоциализъм и борба за партийна власт над българите, като всички останали ....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3467322
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031