Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2017 11:31 - IN VINO VERITAS
Автор: stotzen Категория: Туризъм   
Прочетен: 159 Коментари: 0 Гласове:
0



 Във виното е истината! До тази азбучна истина са стигнали още в древността, а виното и сирената вървят ръка за ръка. В навечерието на светлите празници искам да бъда максимално полезен, защото на пазара се предлагат твърде много разновидности от вина и сирена, което превръща комбинирането им в задача с повишена трудност за мнозина. Българинът предпочита тежките вина и "мезето да е блажно", но "модата", идваща от запад е на леките вина и постепенно ще се наложи и на нашия вкус! Разбира се, че всичко е въпрос на личен избор и вкус, строго определени правила няма, но все пак по отношение на комбинирането на вино и сирене има някои препоръки, които е добре да се имат предвид: - Един от най-сигурните начини да не допуснете грешка при комбинирането на вина и сирене е да изберете такива, които са от един и същ регион. Италианското вино Кианти, например се съчетава великолепно със сирената Пармезан и Моцарела; - Помнете, че на по-твърдите видове сирене, като Чедър и Пармезан, отиват вина с повече танини - например Мерло и Шираз. По-меките и кремообразни сирена, е по-подходящо да се комбинират с вина с по-висока киселинност като Шардоне, Ризлинг и Совиньон блан; - Противно на общоприетото схващане, белите вина се съчетават по-добре със сирене. Дължи се не само на по-високата киселинност на много от тях, но и на факта, че не съдържат танини. Ако обаче не можете да си представите да пиете бяло вино в студено време или предпочитате червено, то заложете на някое с ниско съдържание на танини - например Божоле, или на отлежало вино няколко години, (танините се омекотяват с течение на времето). В случай че предпочитате вино с по-високо съдържание на танини, е препоръчително да го консумирате с по-твърдо и солено краве или овче сирене; - Сирена с по-богат вкус, като Камамбера, изискват вино с плътно тяло - например Каберне совиньон или Пино гри. И обратното - на сирена с по-лек вкус отиват по-леки вина; - Сладките вина се комбинират най-добре със синьо сирене. Какъв точно вид да бъде то зависи изцяло от личните ви предпочитания, но можете да бъдете сигурни, че няма да сбъркате със следните съчетания: Божоле + бри, камамбер, козе сирене; Зинфландел + синьо сирене, фета, козе сирене, гауда, грюер, мюнстер; Каберне совиньон + камамбер, чедър, горгонзола, гауда, пармезан, рокфор, други сини сирена; Кианти + пармезан, моцарела, фонтина, гауда, проволоне; Мерло + бри, камабер, чедър, горгонзола, грюер, пармезан; Пино блан + бри, камамбер, фета; Пино гри + чедър, едам, козе сирене, гауда, моцарела, мюнстер, рикота;  Пино ноар + бри, камамбер, фета, грюер, мюнстер; Портвайн + сини сирена, горгонзола; Ризлинг + бри, синьо сирене, едам, гауда; Санджовезе + синьо сирене, фонтина, моцарела, пармезан, проволоне, рикота; Совиньон блан + бри, чедър, фета, козе сирене, грюер, пармезан; Шампанско + бри, камамбер, чедър, едам, гауда, грюер, пармезан; Шардоне + бри, камамбер, козе сирене, гауда, грюер, пармезан, проволоне; Шенин блан + камамбер, козе сирене; Шираз + чедър, едам, гауда, пармезан. Весели празници! Наздраве!

Stoyantzenev.simplesite.com




Гласувай:
0
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stotzen
Категория: Туризъм
Прочетен: 131100
Постинги: 328
Коментари: 68
Гласове: 93
Календар
«  Април, 2018  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30